Ο «Μαύρος Πάνθηρας» η πρώτη ταινία στη Σαουδική Αραβία σε κινηματογράφο – Major

Ο «Μαύρος Πάνθηρας» η πρώτη ταινία στη Σαουδική Αραβία σε κινηματογράφο

Ο «Μαύρος Πάνθηρας» η πρώτη ταινία στη Σαουδική Αραβία σε κινηματογράφο

Ο «Μαύρος Πάνθηρας» (Black Panther) πρόκειται να είναι η πρώτη ταινία που θα δουν στη Σαουδική Αραβία σε κινηματογράφο μετά από 35 χρόνια. Στις 18 Απριλίου, άνδρες και γυναίκες θα έχουν τη χαρά να δουν ταινία σε έναν κινηματογράφο προδιαγραφών Σαουδικής Αραβίας (με 500 δερμάτινες θέσεις και μαρμάρινα μπάνια). Η επιλογή μάλιστα της ταινίας δεν θέλει και πολλή σκέψη αφού ο «Μαύρος Πάνθηρας» είναι η 10η  ταινία σε σειρά κερδών.

Το παράδοξο είναι πώς ένα καταπιεστικό καθεστώς σαν αυτό της Σαουδικής Αραβίας, πρόκειται να επιτρέψει στον κόσμο του να δει σε κινηματογράφο μια ταινία που υπερασπίζεται την ισότητα των φύλων με σκηνές στις οποίες οι γυναίκες οδηγούν αυτοκίνητα!

Το βασίλειο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ανοίξει τους κινηματογράφους τον περασμένο Δεκέμβρη. Η AMC Theaters, στην οποία ανήκει και ο κινηματογράφος όπου πρόκειται να προβληθεί η ταινία, σχεδιάζει να χτίσει 100 κινηματογράφους σε 25 πόλεις στη Σαουδική Αραβία μέχρι το 2030.

Όσο και αν σε εμάς φαίνεται κανονικό και αυτονόητο, για εκείνους είναι μια τεράστια αλλαγή. Η Σαουδική Αραβία άρχισε να κλείνει τους κινηματογράφους το 1979 όταν αγκάλιασε μια πιο συντηρητική ερμηνεία του Ισλάμ. Το θρησκευτικό κατεστημένο της χώρας δέχεται σημαντικό πλήγμα από την απόφαση να ανοίξουν ξανά οι κινηματογράφοι ενώ το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι οι ταινίες θα λογοκρίνονται σύμφωνα με τα πρότυπα πολιτικής για τα Μέσα Ενημέρωσης του Βασιλείου, υπογραμμίζοντας ότι θα συμβαδίζουν με τις ισχύουσες αξίες και αρχές και ότι δεν θα έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους της Σαρία και τις ηθικές αξίες.

 

Share This