Παγκόσμια ημέρα του καφέ… που κάνει καλό στην υγεία! – Major

Παγκόσμια ημέρα του καφέ… που κάνει καλό στην υγεία!

Παγκόσμια ημέρα του καφέ… που κάνει καλό στην υγεία!

Η 1η Οκτωβρίου είναι μεταξύ άλλων η παγκόσμια ημέρα του καφέ. Τον καφέ τον αγαπάμε. Μας ξυπνάει, μας τονώνει, μας δίνει μια ώθηση όταν είμαστε πεσμένοι. Παράλληλα όμως είναι και παρέα, συντροφιά στην παραλία το Καλοκαίρι και στον καναπέ τον Χειμώνα. Πόσες κουβέντες δεν κάνουμε με τους φίλους μας πάνω από ένα φλιτζάνι καφέ και με πόσες καλές και κακές μας στιγμές δεν τον έχουμε συνδέσει. Ο καφές όμως είναι και αμφιλεγόμενος. Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι βλάπτει αλλά υπάρχουν και οι άλλοι που λένε πως με μέτρο μόνο καλό κάνει στον οργανισμό. Είμαστε με τους δεύτερους… Ας δούμε πώς ωφελεί ο καφές την υγεία.

Η υπερβολική κατανάλωση του καφέ μπορεί μακροπρόθεσμα να επιφέρει προβλήματα στον οργανισμό. Τα 4-5 φλιτζάνια του καφέ είναι πολλά. Τα 2-3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως όμως μάλλον κάνουν καλό στον οργανισμό. Μελέτες λένε ότι ο καφές με μέτρο προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, προλαμβάνει τα εγκεφαλικά επεισόδια και προστατεύει το συκώτι. Ακόμη, τα 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, λέγεται πως προστατεύουν τον άνθρωπο από την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου παρά το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις κάνει αρρυθμία.

Ο καφές όμως προστατεύει και τη μνήμη μας ή τη σκέψη μας κυρίως όσο μεγαλώνουμε. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease το 2015 οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης άνιας ή ήπιας γνωστικής εξασθένισης. Η καφεϊνη που περιέχει ο καφές, σύμφωνα με τους ειδικούς κρατά τους ενήλικες σε εγρήγορση και διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα φλεγμονής και τα αιμοφόρα αγγεία σε καλή κατάσταση!

 

 

 

Share This