Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 9,6 εκατ. θάνατοι από καρκίνο, 18,1 εκατ. περιπτώσεις το 2018 – Major

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 9,6 εκατ. θάνατοι από καρκίνο, 18,1 εκατ. περιπτώσεις το 2018

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 9,6 εκατ. θάνατοι από καρκίνο, 18,1 εκατ. περιπτώσεις το 2018

Η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IACR) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμά ότι το 2018 οι θάνατοι από καρκίνο θα φτάσουν τους 9,6 εκατ. ενώ 18,1 εκατ. νέες περιπτώσεις θα διαγνωστούν. Τα καθόλου αισιόδοξα στοιχεία αφορούν 185 χώρες και 36 είδη καρκίνου. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό CA: A Cancer Journal for Clinicians.

Τα προηγούμενα στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί το 2012 και έκαναν λόγο για 8,2 εκατ. θανάτους και 14,1 εκατ νέες περιπτώσεις. Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται στη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού όπως αναφέρουν οι επιστήμονες αλλά και σε πολλούς κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι καρκίνοι που σχετίζονται μειώνονται την ίδια ώρα που αυξάνονται οι καρκίνοι που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Σε πιο λεπτομερή ανάλυση τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά. Ένας στους πάντε άνδρες και μία στις έξι γυναίκες πρόκειται να εμφανίσουν κάποια μορφή καρκίνου στη ζωή τους. Παράλληλα, ένας στους οχτώ άνδρες και μία στις έντεκα γυναίκες θα χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο. Οι καρκινοπαθείς που επιβιώνουν 5 έτη μετά την αρχική διάγνωσή τους υπολογίζεται πως είναι 43,8 εκατομμύρια. Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου είναι εκείνοι των πνευμόνων, του μαστού και του παχέος εντέρου και για τους άνδρες και για τις γυναίκες.

Η θνησιμότητα του καρκίνου των πνευμόνων αγγίζει το 18,4% του συνόλου των περιπτώσεων. Ακολουθεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου με 9,2% και μετά ο καρκίνος του στομάχου με 8,2% , ο καρκίνος του ήπατος με 8,2% και του μαστού με 6,6%…

Στην Ευρώπη σημειώνονται το 23,4% των περιπτώσεων καρκίνου παγκοσμίως και το 20,3% των θανάτων από καρκίνο.

Share This