Παρασκευόπουλος: «Ο Νόμος είχε έκτακτο χαρακτήρα…» – Major

Παρασκευόπουλος: «Ο Νόμος είχε έκτακτο χαρακτήρα…»

Παρασκευόπουλος: «Ο Νόμος είχε έκτακτο χαρακτήρα…»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προανήγγειλε αλλαγές στον σωφρονιστικό κώδικα με σκοπό να μην χρειάζεται να εισηγείται η κυβέρνηση  και να ψηφίζει η Βουλή νόμους για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Μάλιστα, ο υπουργός απαντώντας σχετική επίκαιρη ερώτηση του Δημήτρη Κυριαζίδη, βουλευτή της ΝΔ, πήρε αποστάσεις από τις διατάξεις που προβλέπει ο Νόμος Παρασκευόπουλου, σύμφωνα με τον οποίον αρκετοί οδηγούνται σε πρόωρη αποφυλάκιση, επισημαίνοντας ότι είναι περισσότερο χρήσιμο να εκλογικευθούν οι ποινές.

Ο κ. Κοντονής είναι σαφές ότι αποποιείται οποιαδήποτε σχέση με τους νόμους αποσυμφόρησης των φυλακών, λέγοντας ότι την πατρότητα τέτοιων νόμων δεν την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ΝΔ. Από την άλλη όμως είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς την ΝΔ «Τα παίρνατε σωστά τα μέτρα γιατί η κατάσταση στις φυλακές ήταν οριακή. Εμείς παραλάβαμε την κατάσταση για την οποία η χώρα ελέγχθηκε πολλαπλώς και επεβλήθησαν πρόστιμα. Θεωρήσαμε ότι αντί να πληρώνουμε πρόστιμα και να γίνεται η χώρα διεθνώς ρεζίλι, αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται στην καλύτερη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος», προαναγγέλλοντας έτσι την κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου.

Από τον νόμο Παρακευόπουλου ευνοήθηκαν αρκετοί ποινικοί που είχαν καταδικαστεί για βαρύτατα εγκλήματα όπως δολοφονίες ή βιασμούς. Ποινικοί οι οποίοι επέστρεψαν στις ληστείες και στους φόνους

Όλα αυτά βέβαια ακολούθησαν της εντυπωσιακής πρότασης του ίδιου του κ. Παρασκευόπουλου περί κατάργησης του ίδιου του του Νόμου. Συγκεκριμένα, ο κ. Παρασκευόπουλος μιλώντας στο κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» είπε ότι ο Νόμος του είχε έκτακτο χαρακτήρα ο οποίος είχε ως στόχο την αντιμετώπιση των έντονων συνθηκών συμφόρησης που επικρατούσαν στις φυλακές τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ισχύει πάντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον νόμο Παρακευόπουλου ευνοήθηκαν αρκετοί ποινικοί που είχαν καταδικαστεί για βαρύτατα εγκλήματα όπως δολοφονίες ή βιασμούς. Ποινικοί οι οποίοι επέστρεψαν στις ληστείες και στους φόνους. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης 2000 κρατούμενοι –αρκετοί με βαρύ ποινικό μητρώο- αποφυλακίστηκαν.

 

Share This