Φωτογραφίζοντας για 8 χρόνια τον Barack Obama – Major

Φωτογραφίζοντας για 8 χρόνια τον Barack Obama

Φωτογραφίζοντας για 8 χρόνια τον Barack Obama

Ο Pete Souza υπήρξε ο φωτογράφος του Λευκού Οίκου για τα 8 χρόνια της προεδρίας του Barack Obama. Στο βιβλίο του “Obama: An Intimate Portrait – the Historic Presidency in Photographs” που κυκλοφόρησε στις 7 Νοέμβρη, εξηγεί μεταξύ άλλων τον βαθύ δεσμό που αναπτύχθηκε ανάμεσά τους.

Will be on NPR’s Here And Now this afternoon. Direct link to audio will be posted under In The News on my website (petesouza.com).

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pete Souza (@petesouza) στις

«Καθόταν σε ένα γραφείο μέσα σε ένα υπόγειο δωμάτιο  χωρίς παράθυρα. Δύο βοηθοί είχαν μόλις φύγει από το δωμάτιο. Ήμουν μόνος με τον νέο Γερουσιαστή από το Ιλλινόις. Ήταν 5 Ιανουαρίου 2005. Ένας κυβερνητικός υπολογιστής βρισκόταν πεταμένος στο πάτωμα με τα καλώδια σκονισμένα. Το γραφείο είχε λίγα μόνο αντικείμενα όπως ένα σημειωματάριο, ένα βιβλίο (Robert Caro’s Master of the Senate: The Years of Lyndon Johnson) και ένα mouse pad. Ο Γερουσιαστής διάβαζε ένα έγγραφο χωρίς να μου δίνει σημασία.

Έκανα ένα όμορφο καρέ αυτής της σκηνής όπως θα έκανε οποιοσδήποτε φωτορεπόρτερ. Χρησιμοποιούσα μια ήσυχη κάμερα. Δεν ήθελα να τον ενοχλήσω. Έκανα κλικ ξανά και ξανά. Περίμενα μια χειρονομία, κάτι, οτιδήποτε. Δεν με κοίταξε ούτε μια φορά –απλώς συνέχισε να κάνει τη δουλειά του. Έτσι, έκανα κι εγώ τη δική μου. Έβγαλα μερικά ακόμη καρέ και έφυγα. Είχα ό,τι χρειαζόμουν. (…)

Eight years ago today. On the phone aboard Air Force One en route to Madison, Wisconsin.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pete Souza (@petesouza) στις


O Obama κι εγώ μοιραστήκαμε πολύ χρόνο μαζί. Ήταν 10 με 12 ώρες την ημέρα. Πέντε μέρες την εβδομάδα και μερικές φορές 6 ή 7. Φωτογράφιζα κάθε συνάντηση, κάθε μέρα, κάθε μέρος που πηγαίναμε. Το Οβάλ Γραφείο, το Situation Room, το Roosevelt Room. Περίπου 1,5 εκατομμύριο μίλια στο Air Force One. Και στις 50 πολιτείες, σε περισσότερες από 60 χώρες. 2 εκατομμύρια φωτογραφίες σε διάστηκα 8 ετών.

Στην πορεία γίναμε φίλοι. Πώς αλλιώς όταν μοιράζεσαι τόσα πολλά; Παίζαμε αμέτρητα παιχνίδια σε μακρινές πτήσεις στο εξωτερικό. Με αποκαλούσε Pete και αργότερα Azorean όταν ανακάλυψε την καταγωγή μου και εγώ τον αποκαλούσε κύριε πρόεδρε ή πιο συχνά Potus. Έκανε πλάκα για την ηλικία μου και τα ερπετά που έχω στο σπίτι.

Signing a few books today at Little Brown offices for people who have helped me along the way.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pete Souza (@petesouza) στις

Τώρα σκέφτομαι εκείνη τη σκηνή από το 2005 στο γραφείο του υπογείου την δεύτερη ημέρα του ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ. Τόσα πολλά άλλαξαν από τότε. Αλλά στα 12 χρόνια που τον ξέρω, ο χαρακτήρας του δεν έχει αλλάξει. Στο βάθος ο πυρήνας του είναι ο ίδιος. Λέει στις κόρες του «Να είστε ευγενείς και χρήσιμες». Και αυτό λέει πολλά για τον ίδιο. Ως άνθρωπος. Ως πατέρας. Ως σύζυγος. Και ναι, ως Πρόεδρος των ΗΠΑ»

Share This