Πρωτιά των Ελλήνων στη σωματική αδράνεια – Major

Πρωτιά των Ελλήνων στη σωματική αδράνεια

Πρωτιά των Ελλήνων στη σωματική αδράνεια

Όπως επισημαίνει έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν κάνουν επαρκή σωματική άσκηση. Οι συνέπειες από τη σωματική αδράνεια είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία αφού μπορούν να προκύψουν κίνδυνοι όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης τύπου 2, η άνοια και διάφορες μορφές καρκίνου.

Όπως αναφέρει η έρευνα, οι ανεπτυγμένες χώρες είναι εκείνες με τα χαμηλότερα ποσοστά σωματικής αδράνειας και κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και στα Βαλκάνια. Για την έρευνα αναλύθηκαν δειγματοληπτικά στοιχεία για περίπου 1,9 εκατ. ανθρώπους σε 168 χώρες. Στις αναπτυγμένες χώρες το ποσοστό της σωματικής αδράνειας αυξήθηκε από 32% το 2001 σε 37% το 2016 και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος το ποσοστό παραμένει 16%.

Ως ελλιπής σωματική δραστηριότητα ορίζεται αυτή που δεν ξεπερνά τα 150 λεπτά την εβδομάδα σε μέτρια ένταση ή τα 75 λεπτά σε μεγαλύτερη ένταση. Στις ΗΠΑ και τη Γερμανία έχει σημειωθεί αύξηση του πληθυσμού που δεν ασκείται επαρκώς, κάνουν καθιστική ζωή και μετακινούνται με αυτοκίνητο ή μέσα μεταφοράς. Στις πιο φτωχές χώρες οι άνθρωποι κάνουν δουλειές με μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα και πηγαίνουν σε αυτές με τα πόδια ή με το ποδήλατό τους. Σε όλες τις χώρες (με εξαίρεση την Ανατολική Ασία) οι γυναίκες είναι εκείνες που ασκούνται πιο λίγο από τους άνδρες για λόγους που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού.

Η χώρα μας όπως και η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Βουλγαρία σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεπαρκούς άσκησης μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Το ποσοστό των ανδρών κυμαίνεται από 30% έως 40% και των γυναικών από 40% έως 50%. Ομοίως η Κύπρος σημειώνει ποσοστό 44% ενώ η Φινλανδία έχει το χαμηλότερο ποσοστό σωματικής αδράνειας στις αναπτυγμένες χώρες, δηλαδή 16,6%.

Share This