Robert Mueller: ποιος είναι ο άνδρας που ξεσκέπασε τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Trump; - Major

Robert Mueller: ποιος είναι ο άνδρας που ξεσκέπασε τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Trump;

Robert Mueller: ποιος είναι ο άνδρας που ξεσκέπασε τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Trump;

O Robert Mueller υπήρξε διευθυντής του FBI για 12 χρόνια (2001-2013). Ορκίστηκε μία εβδομάδα πριν την 11η Σεπτεμβρίου και λίγο μετά του ανατέθηκε να επιβλέπει τις έρευνες σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και να ηγηθεί του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Εκείνο όμως που περισσότερο αποτελούσε προσωπικό του στοίχημα, ήταν να μετασχηματίσει, να εκσυγχρονίσει το FBI προκειμένου να μπορεί να προλαμβάνει τις τρομοκρατικές επιθέσεις αντί να τις διερευνά εκ των υστέρων. Κατά τη θητεία του βρέθηκε να αντιμετωπίζει αρνητική κριτική για τις μεθόδους ανάκρισης μουσουλμάνων υπόπτων για τρομοκρατία, όμως στην Ουάσιγκτον αυτό τον έκανε να κερδίσει τη φήμη του σωστού αρχηγού.

Ο Mueller πριν το FBI υπήρξε βετεράνος του πολεμικού ναυτικού. Πολέμησε στο Βιετνάμ και στη συνέχεια υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ως δικηγόρος καθώς και σε νομικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Μετά τη συνταξιοδότησή του το 2013, προσχώρησε στην δικηγορική εταιρεία WilmerHale ως εταίρος. Με την προσωπική του ιδιότητα επέβλεψε μια σημαντική έρευνα για το NFL (η διοργανώτρια αρχή του ομώνυμου πρωταθλήματος στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο των ΗΠΑ) αλλά και την διευθέτηση των αγωγών κατά της Volkswagen όταν έσκασε το γνωστό σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων. Μάλιστα μετά την απόλυση του διαδόχου του James Comey από τη διεύθυνση του FBI, υπήρξε έντονα η σκέψη να επιστρέψει ο Mueller στα παλιά του καθήκοντα. Τελικώς όμως ορίστηκε ειδικός ανακριτής στις 17 Μαΐου από τον γενικό εισαγγελέα Rosenstein.

Πόσο πολύ μπορεί όμως να απειλήσει τη θητεία του Trump η έρευνα του ειδικού ανακριτή  Robert Mueller; Αρκετά… είναι η απάντηση. Οι εξουσίες σε επίπεδο έρευνας που διαθέτει ένας ειδικός ανακριτής θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλο πονοκέφαλο στον πρόεδρο των ΗΠΑ

Η έρευνα του Mueller επικεντρώθηκε στη ρωσική παρέμβαση κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ. Ή όπως θα το έλεγε ο πρώην διευθυντής του FBI James Comey «Η φύση οποιασδήποτε σχέσης ανάμεσα σε άτομα που συνδέονται με την εκστρατεία του Trump με την ρωσική κυβέρνηση». Από την έρευνα του Mueller προέκυψαν κατηγορίες κατά του Paul Manafort, του πρώην διευθυντή της προεκλογικής καμπάνιας του Trump, αλλά και κατά του ομογενούς Τζορτζ Παπαδόπουλος, πρώην συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής. Οι κατηγορίες βαριές. Συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, ξέπλυμα χρημάτων, παραβίαση ομοσπονδιακών νόμων για τις Τράπεζες και τα λόμπι.

Πόσο πολύ μπορεί όμως να απειλήσει τη θητεία του Trump η έρευνα του ειδικού ανακριτή  Robert Mueller; Αρκετά… είναι η απάντηση. Οι εξουσίες σε επίπεδο έρευνας που διαθέτει ένας ειδικός ανακριτής θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλο πονοκέφαλο στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Όσο για το αν θα μπορούσε να τον απολύσει; Τεχνικά ναι. Ακριβώς όπως έπραξε με τον James Comey, διευθυντή του FBI. Από την άλλη όμως, κάτι τέτοιο θα του κόστιζε πολλούς υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης (γεγονός που θα προκαλούσε σπουδαία πολιτική αναταραχή συν τοις άλλοις). Στο παρελθόν και ως το τέλος της δεκαετίας του ’90 υπήρχε ο θεσμός του ανεξάρτητου ανακριτή ο οποίος ήταν σαφέστατα πιο ισχυρός. Ο ανεξάρτητος ανακριτής δεν μπορούσε να απολυθεί από κανέναν και ήταν αποκλειστικά υπό την εποπτεία της δικαστικής Αρχής. Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη δράση του ανεξάρτητου ανακριτή Kenneth Starr κατά την προεδρεία Clinton σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν λογοδοτούσε στην πραγματικότητα κάπου, δεν άρεσε πολύ. Κάπως έτσι, ο νόμος που καθιέρωσε αυτήν την θέση του ανεξάρτητου ανακριτή δεν ανανεώθηκε ποτέ…

Share This