Σεξουαλικό σκάνδαλο αναγκάζει σε παραίτηση την επικεφαλής της επιτροπής που απονέμει το Nobel λογοτεχνίας - Major

Σεξουαλικό σκάνδαλο αναγκάζει σε παραίτηση την επικεφαλής της επιτροπής που απονέμει το Nobel λογοτεχνίας

Σεξουαλικό σκάνδαλο αναγκάζει σε παραίτηση την επικεφαλής της επιτροπής που απονέμει το Nobel λογοτεχνίας

Η επικεφαλής της Σουηδικής Ακαδημίας που επιλέγει τον νικητή του βραβείου Nobel Λογοτεχνίας, παραιτήθηκε εξαιτίας σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης που εμπλέκει άνδρα με πολύ στενούς δεσμούς με το Ίδρυμα. Η Sara Danius ανακοίνωσε την απόφασή της την Πέμπτη μετά από μια τρίωρη επείγουσα συνεδρίαση των μελών της Ακαδημίας στην Στοκχόλμη. Το όνομα του ανδρός δεν είναι ακόμη γνωστό, ωστόσο όπως αναφέρουν τα διεθνή Μέσα είναι υψηλού κύρους και κατηγορείται από πολλές γυναίκες της Ακαδημίας για σεξουαλικές επιθέσεις και παρενόχληση. Για τον ίδιο λόγο, την παραίτησή της δήλωσε και η Katarina Frostenson, μια Σουηδή συγγραφέας. Η Danius δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ακαδημία.

«Είναι η επιθυμία της Ακαδημίας να αφήσω τη θέση του μόνιμου γραμματέα», είπε η Danius. Η 56χρονη Σουηδή ιστορικός λογοτεχνίας υπήρξε και η πρώτη γυναίκα στη συγκεκριμένη θέση. «Θα ήθελα να συνεχίσω αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή», είπε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει έντονη ανησυχία σχετικά με τη φήμη της Ακαδημίας και του βραβείου Νobel. Την περασμένη εβδομάδα τρία μέλη της Ακαδημίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Nobel επέκρινε έντονα τη Σουηδική Ακαδημία λέγοντας ότι η ομάδα απειλούσε να αμαυρώσει τη φήμη του βραβείου Nobel. Οι παραιτήσεις έρχονται μετά από δημοσίευμα της Dagens Nyheter που περιελάμβανε δηλώσεις 18 γυναικών που υποστήριζαν ότι έχουν υποστεί παρενόχληση και κακοποίηση από τον κατηγορούμενο άνδρα.

Έκτοτε η Ακαδημία έχει διακόψει τους δεσμούς της μαζί του ενώ έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα με την προσφυγή σε δικηγορική εταιρεία. Η Ακαδημία που βρίσκεται στην άμεση προστασία του Σουηδού Βασιλιά είναι παραδοσιακά εξαιρετικά διακριτική και έχει βαθιά συγκλονιστεί από το σκάνδαλο.

Ο επικεφαλής του Ιδρύματος Nobel, Lars Heikensten εξέφρασε δημόσια την ανησυχία του και χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ σοβαρή και δύσκολη. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας τρεις ακαδημαϊκοί παραιτήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Share This