Στίβεν Χόκινγκ (1942-2018): «Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία» - Major

Στίβεν Χόκινγκ (1942-2018): «Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία»

Στίβεν Χόκινγκ (1942-2018): «Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία»

Σε ηλικία 76 ετών πέθανε σήμερα (14/3) ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ γεμίζοντας θλίψη όχι μόνο την επιστημονική κοινότητα αλλά όλον τον κόσμο. «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο αγαπημένος πατέρας μας πέθανε σήμερα. Ήταν ένας μεγάλος επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνδρας το έργο και η κληρονομιά του οποίου θα ζει για πολλά χρόνια» έγραψαν τα παιδιά του Λούσι Ρόμπερτ και Τιμ στη δήλωσή τους. «Το κουράγιο και η επιμονή του μαζί με το χιούμορ και τις σκέψεις του αποτέλεσαν έμπνευση για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κάποτε είπε ότι “το σύμπαν δεν θα άξιζε αν δεν ήταν το σπίτι για όσους αγαπάς”. Θα μας λείπει για πάντα» κατέληξαν στη δήλωσή τους.

Ο Στίβεν Χόκινγκ διαγνώστηκε με τη νόσο του κινητικού νευρώνα σε ηλικία 21 ετών, με τους γιατρούς να εκτιμούν ότι δεν θα ζούσε περισσότερο από 3 χρόνια. Πέρασαν περισσότερα από 50 χρόνια, μέσα στα οποία ο ίδιος έλαμψε ως ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Κοσμολόγος, συγγραφέας, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας του Κέμπριτζ.  Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ. O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Υπήρξε φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής.

Ο Στίβεν Χόκινγκ ήταν επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Χόκινγκ ήταν Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009.

Είχε συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητά τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το βιβλίο του “Το Χρονικό του Χρόνου” έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.

Share This