Τι διαβάζει ο κόσμος αυτή τη στιγμή και γιατί; – Major

Τι διαβάζει ο κόσμος αυτή τη στιγμή και γιατί;

Τι διαβάζει ο κόσμος αυτή τη στιγμή και γιατί;

Η ιστοσελίδα ozy.com ζήτησε από τους αναγνώστες της να απαντήσουν τι βιβλία διαβάζουν. Οι απαντήσεις πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους. Από ιστορία και επιστημονική φαντασία μέχρι αυτοβοήθεια. Ωστόσο ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό εμφανίστηκε να διαβάζει βιβλία σχετικά με την κατάσταση του κόσμου και μαζί να εκφράζει την ανησυχία του γι’ αυτόν.

Σχεδόν τα 2/3 των βιβλίων ήταν βιβλία πεζού λόγου με τα ιστορικά βιβλία, τις βιογραφίες και τα απομνημονεύματα να εμφανίζονται ως πιο δημοφιλή. Οι τίτλοι των ιστορικών βιβλίων έκλεψαν χρόνο και τόπο, από την Αρχαία Ρώμη ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το σήμερα, αλλά το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι πολλά βιβλία αφορούσαν την Αμερικανική Επανάσταση. Αυτά περιελάμβαναν «1776» από τον βραβευμένο ιστορικό David McCullogh, «Thomas Jefferson: The Art of Power» από τον βραβευμένο με  Pulitzer Prize Jon Meacham και «Bunker Hill: A City, a Siege, a Revolution» από τον Nathaniel Philbrick.

Και μετά τα γεγονότα του Αυγούστου στο Charlottesville της Virginia, σημειώθηκε μια άνοδος στην ανάγνωση των βιβλίων που σχετίζονται με την δουλεία στην Αμερική και την εποχή των πολιτικών δικαιωμάτων. «The Half Has Never Been Told: Slavery and the Making of American Capitalism» από τον Edward Baptist και «At the Dark End of the Street: Black Women, Rape, and Resistance — A New History of the Civil Rights Movement» από την Rosa Parks ως το «the Rise of Black Power» από τον Danielle L McGuire.

Προχωρώντας μάλιστα στα μυθιστορήματα, διαπιστώθηκε και πάλι η ίδια ανησυχία. Κάποιος αναγνώστης υπέδειξε το «Light in August» (Φως τον Αύγουστο) του William Faulkner λέγοντας γι’ αυτό «Μεταδίδει το βάθος του ρατσισμού σε εκείνο το σημείο της Ιστορίας (1932-Μισισιπής) και εξηγεί κατά τη γνώμη μου γιατί είναι τόσο δύσκολο να το ξεπεράσουμε 85 χρόνια μετά»… Ενώ κάποιος άλλος υπέδειξε ένα άλλο πολύ γνωστό βιβλίο ως βιβλίο που χαρακτηρίζει την «κατάσταση του έθνους» στις ΗΠΑ, το βιβλίο «The Grapes of Wrath» (Τα σταφύλια της οργής), του βραβευμένου με Pulitzer-prize John Steinbeck.

Και φυσικά στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά από τα προτεινόμενα βιβλία ήταν βιβλία που σχετίζονται με την ευημερία. «America We Need to Talk: A Self-Help Book for the Nation», από τον Joel Berg και «The Telomere Effect: A Revolutionary Approach to Living Younger, Healthier, Longer», από τους Dr. Elizabeth Blackburn και Dr. Elissa Epel.

Τέλος, όπως παρατηρήθηκε μόλις το 1/3 των βιβλίων ήταν γραμμένο από γυναίκες και ο αριθμός τους μειώθηκε κι άλλο στα ιστορικά ή στα βιβλία αυτοβοήθειας. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη για τους ίδιους εφόσον γνωρίζουν καλά τα προβλήματα της ανισορροπίας μεταξύ των φύλων που υπάρχουν ακόμα και σήμερα…

 

Share This