Η επιχείρηση διάσωσης των παιδιών στην Ταϊλάνδη – Major

Η επιχείρηση διάσωσης των παιδιών στην Ταϊλάνδη

Η επιχείρηση διάσωσης των παιδιών στην Ταϊλάνδη

Τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι σήμερα στραμμένα στην Ταϊλάνδη. Η επιχείρηση διάσωσης των αγοριών και του προπονητή τους, που είναι εγκλωβισμένοι εδώ και 15 μέρες σε σπήλαιο ξεκίνησε. Στο σπήλαιο μπήκαν 18 δύτες. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν:

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα … Τα αγόρια είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις (…) Ο πρώτος αναμένεται να βγει γύρω στις 21:00 (17:00 ώρα Ελλάδας)».

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 13 ειδικοί παγκοσμίου επιπέδου από χώρες με εμπειρογνωμοσύνη αλλά και 5 μέλη της επίλεκτης μονάδας SEAL του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης. Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω επιχείρηση διάσωσης είναι για γερά νεύρα αφού δεν υπάρχει όριο σε αυτήν. Άνετα θα μπορούσε να κρατήσει μέρες ή να χρειαστεί να διακοπεί άμεσα.

Ο χρόνος που χρειάζεται ένας έμπειρος δύτης για να φτάσει στο σημείο όπου βρίσκονται τα παιδιά είναι 6 ώρες και για να επιστρέψει άλλες 5! Πρόκειται για διαδρομή με επικίνδυνα ρεύματα και περάσματα.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν αφού η χθεσινή μισής ώρας νεροποντή απέδειξε πόσο πολύ μπορεί να ανεβάσει τη στάθμη του νερού. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι αναμένονται ισχυρές καταιγίδες για την Κυριακή και τη Δευτέρα που θα διαρκέσουν ως και 2 ολόκληρες εβδομάδες.

Ως τις 15:50 ώρα Ελλάδας (19:50 τοπική ώρα) κατάφεραν να διασωθούν 4 από τα 12 παιδιά. Η επιχείρηση διήρκησε περίπου 9 ώρες και την ανακοίνωση της διάσωσης των 4 παιδιών έκαναν οι Ταϊλανδοί βατραχάνθρωποι μέσω της σελίδας τους στο Facebook. Στις 17:00 ώρα Ελλάδας (21:00 τοπική) ανακοινώθηκε ότι η επιχείρηση διακόπτεται για 10-12 ώρες καθώς τελείωσαν οι μπουκάλες οξυγόνου και πρέπει να τοποθετηθούν νέες.

Share This